Blog: Kletskous en muurbloem

Die ene stille collega, ik snap geen bal van hem. Waarom zégt hij toch niks in vergaderingen, ik weet dat hij goede ideeën heeft!

Jaren geleden vroeg ik het collega Reinoud op de man af. Hij begon over het verschil tussen introversie en extraversie... en er ging een wereld voor me open. 

Ik, typische extravert, denk door hardop te praten en krijg energie van interactie. Hij, typische introvert, denkt in stilte en krijgt energie van alleen zijn. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor ons gedrag in groepsgesprekken, omdat ik actie zoek, spontane brainstorms waardeer, en telkens in gesprek wil blijven. Hij wil juist graag observeren, eerst even nadenken voor we het ergens over hebben, en heeft af en toe stilte nodig om op te laden. 

Mijn werkwijze is drastisch veranderd sinds ik heb geleerd over dit wezenlijke verschil. Bij alle gesprekken die ik leid, houd ik er rekening mee. Ik houd van actie, maar stilte, rust, voorbereiding en denktijd zijn essentiele ingrediënten die ik niet snel meer zal overslaan. 

Zonde is dat we vaak een wereld aan goede gesprekken mislopen, simpelweg omdat we introverten weinig ruimte bieden om op hun manier bij te dragen. Dat éne goede idee komt dan misschien niet aan bod, wat een groot verschil kan maken in een vergadering waarin een nieuwe koers bepaald wordt, of een probleem wordt geanalyseerd. 

Reinoud en ik ontwikkelden daarom een workshop om de verschillen tussen 'Innies' en 'Extra's'  te verduidelijken, inclusief tips om de ideeën van alle deelnemers uit een groep op tafel te krijgen. Wil je meer weten over deze workshop? Benader me voor de mogelijkheden in jouw instelling!

Meer leren over introversie? Dit stripje van Roman Jones hielp mij enorm - KLIK HIER!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.